O cookies
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie informacja o cookies.
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Gnojnik Gminne Dożynki w Gnojniku
Gmina Gródek nad Dunajcem Festyn Fasolowe Żniwa w Roztoce-Brzezinach
Gmina Iwkowa Smażenie powideł podczas pikniku Od ziarenka do wiejskiego rarytasu w Bacówce "Biały Jeleń" w Iwkowej
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Lipnica Murowana Dni Ziemi Lipnickiej .
Gmina Łososina Dolna Święto Kwitnących Sadów w Łososinie Dolnej.
Aktualności
Śliwkowe miejsca
Oferta warsztatowa
Śliwkowe Szkoły
Głos dla seniora
Marka Lokalna
Kontakt
Turystyka na Śliwkowym Szlaku
Dlaczego śliwka?
Na Śliwkowym Szlaku
Śliwka w liczbach
Produkt lokalny
Galeria turystyczna
Strefa turysty
Baza turystyczna
Dla aktywnych
Atrakcje przyrodnicze
Atrakcje kulturowe
Turystyka na Pogórzu
Przewodnik turystyczny – POGÓRZE AKTYWNIE
Mapy rowerowe
Trasy rowerowe
Produkty lokalne
Miejsca turystyczne
Filmy
Kalendarz Imprez Śliwkowych
Ciekawostki
Materiały promocyjne
NGO na Śliwkowym Szlaku
Strategia wolontariatu opracowana w ramach projektu "Między nami pokoleniami: Edukacja + Działanie = Rozwój"
Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
Stowarzyszenie "Wczoraj, Dziś, Jutro"
Stowarzyszenie Sportowo-Kulturalne "Michalczowa"
Stowarzyszenie na rzecz Dzieci z Upośledzeniem Umysłowym "W Stronę Tęczy"
Entuzjaści Uśmiechu Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym
Aeroklub Podhalański
Stowarzyszenie "Wieś Naszych Marzeń"
Stowarzyszenie KORZENIE
Stowarzyszenie LIPNICZANIE
Fundacja ZIELONY ZAGONEK
Dzień dobry TVN "Nowa kuchnia polska" 15 czerwca 2010 Śliwka z Iwkowej
Dzień dobry TVN - Nowa kuchnia polska 15 czerwca 2010
Dim sum z baraniną i suszonymi śliwkami
Składniki:
300 g mielonej baraniny lub jagnięciny
1 spora cebula
100g suszonych śliwek
Ew. szczypta kminu rzymskiego i świeżej kolendry
Sos sojowy
Kwaśna śmietana
1 1 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
Ok. 3 szklanki wody
Przygotowanie:
Pierogi znane na całym świecie są również domeną naszej kuchni. Polska baranina i tradycyjna śliwka. Pieróg zmienia swe oblicze Dim sum czyli alians chińsko polski. Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Sporo pieprzu i trochę soli, przesmażona cebula. W przypływie inwencji twórczej kmin rzymski i świeżo siekana kolendra. Wyrabiamy farsz. Kiedy jest już gotowy wkładamy go do lodówki. Czas na ciasto. Mąkę łączymy i przesiewamy. Następnie dodajemy wrzącej wody i wyrabiamy. Kiedy uzyskamy konsystencje elastycznego ciasta odstawiamy do odpoczęcia. Po ok. 40 minutach z ciasta formujemy wałek i kroimy go na części. Z każdej z nich wałkujemy placuszek o szerokości 7-10 cm faszerujemy i zaklejamy. Pierożki gotujemy na parze lub smażymy w głębokim oleju do lekkiego zrumienienia. Podajemy z sosem sojowym i kwaśną śmietaną.
Kanapeczki z kaszanką i konfiturą z cebuli i wątrobianką i konfiturą z truskawek
Przygotowanie:
Brzmi niedorzecznie? Konfitura z cebuli i do tego kaszanka… Smakuje mm. Sprawa jest prosta. Cebulę iekamy w pióra i dusimy ok. 30 minut na patelni (niektórzy robią to nawet kilka godzin) następnie dodajemy cukier i ocet i jeszcze dusimy aż ocet odparuje a cukier się skalrmelizuje. Na koniec dodajemy chili. Smakujemy, doprawiamy, schładzamy i gotowe. Kaszankę wyciągamy z osłonki i smażymy do lekkiego schrupczenia. Doprawiamy mocno pieprzem. Kromki chleba kroimy na małe kwadraty nakładany na nie ciepłą kaszankę i zimna konfiturę, pruszymy pieprzem i gotowe.
Wątrobianka
Składniki:
3 łyżki konfitury z cebuli
2 łyżki oleju
pieprz
Przygotowanie:
Na te same kromeczki nakładamy sporo wątrobianki i polewamy konfiturą utartą z olejem i pieprzem. Warto odkrywać Polską kuchnie na nowo, bawić się smakami. Pure z ziemniaków mieszamy z długo duszoną młodą włoską kapustą, żurek miksujemy na gładki krem, caprese podajemy z oscypkiem a do Pesto zamiast Pini dodajemy pieczone orzechy laskowe. To jak gra w skojarzenia. Puzzle, które składamy na nowo. Na nowo zabieramy się za kuchnie polską. Kuchnia Śląska że śliwki pochodzą z Śliwkowego szlaku - to cześć województwa małopolskiego zajmująca się uprawą i przetwórstwem śliwek.
Przygotowanie:
Żeberka marynujemy w wymienionych składnikach i chowamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy około 1h w temperaturze 180stopni. Sos: cebulę przesmażamy i dodajemy mrożone i suszone śliwki, chwilę redukujemy. Podlewamy śliwowicą i podpalamy, gdy ogień ustanie dolewamy bulion i doprawiamy. Na końcu przecieramy przez sito i polewamy aromatyczne żebra.
Przygotowanie:
Do rondla wlewamy wino i wrzucamy śliwki, dusimy aż śliwki zmiękną poczym faszerujemy nimi pstrąga a dociskamy natką pietruszki. Sokiem z cytryny skrapiamy pstrąga z zewnątrz, pakujemy w folie i do pieca. Pieczemy około 20min w 180stopniach. Resztę wina odparowujemy, dodajemy cukier i studzimy. Gotowego pstrąga polewamy zimnym sosem i podajemy z śląskimi kluseczkami.
Zdjęcie: Wojciech Olszanka / East News
źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Bartłomiej Węgrzyn
Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”
Wszystko o Stowarzyszeniu
Stowarzyszenie
Władze
Zarząd
Komisja Rewizyjna
Rada
Walne Zebranie Członków
Zespół ds. Monitoringu i Ewaluacji
Dokumenty
Regulamin świadczenia usług doradczych Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku
Lokalna Strategia Rozwoju
Statut
Regulamin Zarządu
Regulamin Rady
Regulamin Komisji Rewizyjnej
Regulamin Walnego Zebrania
Regulamin Biura
Deklaracje członkowskie
Rekomendacje
Ankieta
Składka członkowska (formularz)
Plany finansowe
Karta projektu
Zapytanie ofertowe
Polityka środowiskowa
Polityka zakupów
Umowa ramowa
Formularz zmian w LSR
Ankieta monitorująca
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru grantobiorców
Procedura oceny i wyboru grantobiorców oraz oceny realizacji projektu grantowego Stowarzyszenia ''Na Śliwkowym Szlaku''
Procedura oceny i wyboru operacji w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach LSR objętego PROW 2014-2020" realizowanych przez podmioty inne niż LGD
Procedura oceny i wyboru operacji własnych LGD
PLAN KOMUNIKACJI
Zestawienie rzeczowo-finansowe
Informacja o sposobie wykorzystania środków finansowych
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
Plan szkoleń
Inne
Ewaluacja
Raport kontrolny
2023
2022
2021
2020
2019
Raport z ewaluacji zewnętrznej Stowarzyszenia
Staże w Stowarzyszeniu
Konkursy
Ogłoszone
Rozstrzygnięte
Harmonogram naborów
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2016
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2017
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2018
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2019
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2020
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2021
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2022
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2023
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2024
Projekty Stowarzyszenia
Fasola z Doliny Dunajca
Komercjalizacja produktu lokalnego
Szlak Węgierski
Wrota Pogórza
Ze sztuką na ty
JA, TY, ON: OBYWATEL – ROZWÓJ AKTYWNOŚCI SPOŁECZNEJ I OBYWATELSKIEJ MŁODZIEŻY
Polsko – słowackie spotkania Liderów
Szkolenia z udzielania pierwszej pomocy dla mieszkańców Gminy Iwkowa
Wschodnia Małopolska na Rowerze
PAT
Odpoczywaj, Chroń, Korzystaj
MIĘDZY NAMI POKOLENIAMI: EDUKACJA + DZIAŁANIE = ROZWÓJ
Społeczeństwo od kuchni – integracja międzypokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku
Baju, baju o śliwkowym kraju, czyli edukacja społeczno- obywatelska przedszkolaków
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana
jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR oraz zrealizowany Plan Komunikacji