O cookies
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie informacja o cookies.
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Gnojnik Gminne Dożynki w Gnojniku
Gmina Gródek nad Dunajcem Festyn Fasolowe Żniwa w Roztoce-Brzezinach
Gmina Iwkowa Smażenie powideł podczas pikniku Od ziarenka do wiejskiego rarytasu w Bacówce "Biały Jeleń" w Iwkowej
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Lipnica Murowana Dni Ziemi Lipnickiej .
Gmina Łososina Dolna Święto Kwitnących Sadów w Łososinie Dolnej.
Aktualności
Śliwkowe miejsca
Oferta warsztatowa
Śliwkowe Szkoły
Głos dla seniora
Marka Lokalna
Kontakt
Turystyka na Śliwkowym Szlaku
Dlaczego śliwka?
Na Śliwkowym Szlaku
Śliwka w liczbach
Produkt lokalny
Galeria turystyczna
Strefa turysty
Baza turystyczna
Dla aktywnych
Atrakcje przyrodnicze
Atrakcje kulturowe
Turystyka na Pogórzu
Przewodnik turystyczny – POGÓRZE AKTYWNIE
Mapy rowerowe
Trasy rowerowe
Produkty lokalne
Miejsca turystyczne
Filmy
Kalendarz Imprez Śliwkowych
Ciekawostki
Materiały promocyjne
NGO na Śliwkowym Szlaku
Strategia wolontariatu opracowana w ramach projektu "Między nami pokoleniami: Edukacja + Działanie = Rozwój"
Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
Stowarzyszenie "Wczoraj, Dziś, Jutro"
Stowarzyszenie Sportowo-Kulturalne "Michalczowa"
Stowarzyszenie na rzecz Dzieci z Upośledzeniem Umysłowym "W Stronę Tęczy"
Entuzjaści Uśmiechu Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym
Aeroklub Podhalański
Stowarzyszenie "Wieś Naszych Marzeń"
Stowarzyszenie KORZENIE
Stowarzyszenie LIPNICZANIE
Fundacja ZIELONY ZAGONEK
Relacja z wizyty studyjnej w Bieszczadach
W dniach 15-17 kwietnia 2024 r. dwudziestu dwóch przedstawicieli z obszaru Stowarzyszenia ''Na Śliwkowym Szlaku'' wzięło udział w wizycie studyjnej w Bieszczadach, realizowanej w ramach operacji własnej pn. Rozwój marki ponadlokalnej Śliwkowy Szlak® z wykorzystaniem dobrych praktyk współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2. ''Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność'' objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Realizacja wizyty studyjnej w Bieszczadach miała na celu zapoznanie się z dobrymi oraz złymi doświadczeniami w budowaniu i rozwoju marki lokalnej poprzez poznanie minimum 6 dobrych przykładów działań (dobrych praktyk) w następującej tematyce: noclegi, gastronomia, produkty lokalne, przetwórstwo, warsztaty manualne, współpraca.
Pierwszy dzień wyjazdu rozpoczął się od wizyty w Bieszczadzkiej Szkole Rzemiosła utworzonej w Uhercach Mineralnych w drewnianym budynku dawnej szkoły. Bieszczadzka Szkoła Rzemiosła jest miejscem współpracy wielu podmiotów tj. artystów i rękodzielników, których prace znajdują się w galerii i sklepiku. To miejsce w Bieszczadach, gdzie możesz aktywnie uczestniczyć w warsztatach dotyczących ginących zawodów. W pochodzącej z początku XX wieku szkole można samodzielnie utoczyć garnek, własnoręcznie napisać pozdrowienia według zasad przedwojennej kaligrafii, a ponadto nauczyć się wypiekać proziaki w tradycyjnym wiejskim piecu. Kolejnym punktem wyjazdu była wizyta w Bieszczadzkich Drezynach Rowerowych. Drezyny rowerowe to pojazdy napędzane siłą mięśni nóg poruszające się po torach kolejowych. Atrakcja otrzymała w 2015 roku tytuł: Najlepszy Produkt Turystyczny Podkarpacia 2015 r. oraz Najlepszy Produkt Turystyczny Polski 2015 r. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z historią powstania, sposobami promocji, certyfikatami oraz zwiedzili Stację Główną, gdzie otrzymali wzorcowy bilet. Następnie udano się do Centrum Turystyki Aktywnej i Sportu BIESZCZAD.ski Wańkowa - nowego miejsca na mapie atrakcji Bieszczadów, które przyciąga entuzjastów białego szaleństwa. Od niedawna zarówno turyści jak i mieszkańcy mogą korzystać z letnich atrakcji. W tej samej miejscowości zatrzymano się również na spotkanie z osobą prowadzącą CZAR PGR-u, gdzie zaplanowano degustację serów w legendarnym miejscu na mapie szlaków bieszczadzkich. Po południu grupa udała się do Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa ''Ursa Maior'' w Uhercach Mineralnych, w której uczestnicy mieli okazję poznać miejsce, w którym warzy się piwo oraz sprzedaje produkty regionalne w profesjonalnym sklepie produktów lokalnych Esencja Karpat. Następnie uczestnicy wyjazdu udali się na spotkanie z przedstawicielami Urzędu Gminy Ustrzyki Dolne w celu poznania marki lokalnej wspieranej przez samorząd. Kolacja odbyła się w restauracji ''Niedźwiadek'', gdzie grupa spotkała się z właścicielką obiektu. Niedźwiadek to miejsce, w którym dania tworzone są z produktów od lokalnych dostawców. Ostatnim punktem pierwszego dnia wyjazdu było spotkanie z właścicielką Gościńca Dębowa Gazdówka mające na celu poznanie historii miejsca, które rozwijało się zgodnie z potrzebami turystów. Ponadto właścicielka podkreśliła, iż restauracja słynie przede wszystkim z regionalnych specjałów, w której wykorzystuje się produkty lokalne najwyższej jakości.
Drugi dzień wizyty rozpoczął się od wyjazdu do miejscowości Moczary koło Ustrzyk Dolnych, gdzie odbyło się spotkanie z Mirosławem Krupą ? pomysłodawcą Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach. W inkubatorze powstały linie przetwórcze: do obróbki warzywno-owocowej, suszarnia owoców i ziół oraz linia do rozlewu bieszczadzkich miodów. Z linii technologicznych mogą korzystać rolnicy i początkujący przetwórcy z regionu. Inkubator współfinansowany był ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020 przyznanych za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania ''Zielone Bieszczady''. W 2020 Mirosław Krupa wraz z żoną stworzyli własną markę produktów pod nazwą Bieszczadzki Ogród. Z Moczar udano się do Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych, gdzie odbyło się spotkanie z właścicielką obiektu zaadaptowanego na miejsce gastronomiczne wraz z muzeum młynarstwa do zwiedzania. W miejscu tym organizowane są również warsztaty kulinarne, imprezy, w tym coroczne Święto Chleba. Na obiad grupa dotarła do Stanicy Kresowej Chreptiów, gdzie w restauracji spróbowała specjałów kuchni staropolskiej. Następnie udano się do Cerkwi w Smolniku, która wpisana jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Cerkiew w Smolniku jest jednym z nielicznych zachowanych na terenie Polski przykładów ludowego budownictwa cerkiewnego Bojków. W sąsiedztwie cerkwi znajduje się Bieszczadzka Koza do której udali się uczestnicy wyjazdu. Gospodarstwo Bieszczadzka Koza zajmuje się produkcją i sprzedażą serów z koziego mleka. Następnie uczestnicy odwiedzili jedyne w Bieszczadach autorskie Kino ''Końkret'' oraz kawiarnię Cafe Końsekwencja. ''Końkret'' znajduje się w odrestaurowanym budynku byłej stajni, gdzie mieści się część kinowa, kawiarnia i pracownia artystyczna. W pracowni produkowane są lokalne produkty - ceramika, autorskie zabawki oraz mydła. Dodatkowo sprzedawane są produkty lokalne okolicznych rękodzielników, książki oraz materiały o regionie. Uczestnicy wyjazdu przy herbacie spotkali się z właścicielami obiektu. Po południu grupa udała się do Zatwarnicy, gdzie znajduje się Ekomuzeum ''W Krainie Bojków''. Głównym elementem ekomuzeum jest ścieżka przyrodniczo ? historyczna ''Hylaty''. Pierwszym jej punktem jest ''Chata Bojkowska'', zaadaptowana do roli lokalnego ośrodka edukacyjno-kulturalnego. Jest ona również centrum Ekomuzeum, gdzie w okresie letnim funkcjonuje galeria produktu lokalnego. Następnie uczestnicy przyjechali do Ośrodka CPL Lasy Bieszczadzkie w Mucznem, gdzie udali się na kolację do Restauracji Muczne ''Swojskie Smaki''.
Ostatni dzień wizyty studyjnej w Bieszczadach rozpoczął się w Plenerowym Muzeum Wypału Węgla Drzewnego znajdującym się w miejscowości Muczne. Dymiące retorty, w których wypalany jest węgiel drzewny, to do niedawna charakterystyczny dla bieszczadzkich lasów widok. Niestety ze względów ekonomicznych ilość czynnych retort każdego roku maleje. Chcąc chronić pamięć o tym zanikającym rzemiośle i kulturowym dziedzictwie regionu, w Mucznem stworzono ''Plenerowe Muzeum Wypału Węgla Drzewnego''. Następnie uczestnicy wyjazdu zwiedzili popularne miejscowości turystyczne Wetlina oraz Cisna. Po południu grupa udała się do Leśny Zwierzyniec w Lisznej, w którym znajduje się sporo ciekawych gatunków ssaków oraz ptaków. Kolejnym miejscem, w które udała się grupa była Chata Nad Wisłokiem. Uczestnicy wyjazdu spotkali się tam z właścicielem chaty łemkowskiej, ponad 100- letniej chyży, który prowadzi własne gospodarstwo rolne. Na potrzeby gości udostępnia klimatyczne miejsca noclegowe. Ponadto prowadzi Spółdzielnie Socjalną Nad Wisłokiem oraz zajmuje się sprzedażą produktów lokalnych.
Podczas wizyty studyjnej uczestnicy wyjazdu studyjnego aktywnie brali udział w licznych spotkaniach moderowanych, na których przedstawiano propozycje wykorzystania zaobserwowanych dobrych praktyk z terenu Bieszczad na obszarze Stowarzyszenia ''Na Śliwkowym Szlaku'', w celu dalszego budowania i rozwoju marki lokalnej Śliwkowy Szlak. Wizyta studyjna w Bieszczadach miała również na celu promocję marki lokalnej Śliwkowy Szlak w odwiedzanym regionie podczas spotkań bezpośrednich dzięki rozmowom oraz przekazanym materiałom promocyjnym/informacyjnym oraz gadżetom. Uczestnicy wizyty studyjnej zobowiązali się do przekazania szerszemu gronu zdobytych informacji oraz do udziału w dalszym budowaniu, rozwoju oraz promocji marki lokalnej Śliwkowy Szlak, w oparciu o pozyskane informacje dotyczące dobrych praktyk.
Dzięki bogatemu programowi wizyty studyjnej uczestnicy nie mieli czasu na nudę i co najważniejsze wrócili do domów z głowami pełnymi dobrych praktyk oraz wieloma pomysłami.
Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”
Wszystko o Stowarzyszeniu
Stowarzyszenie
Władze
Zarząd
Komisja Rewizyjna
Rada
Walne Zebranie Członków
Zespół ds. Monitoringu i Ewaluacji
Dokumenty
Regulamin świadczenia usług doradczych Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku
Lokalna Strategia Rozwoju
Statut
Regulamin Zarządu
Regulamin Rady
Regulamin Komisji Rewizyjnej
Regulamin Walnego Zebrania
Regulamin Biura
Deklaracje członkowskie
Rekomendacje
Ankieta
Składka członkowska (formularz)
Plany finansowe
Karta projektu
Zapytanie ofertowe
Polityka środowiskowa
Polityka zakupów
Umowa ramowa
Formularz zmian w LSR
Ankieta monitorująca
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru grantobiorców
Procedura oceny i wyboru grantobiorców oraz oceny realizacji projektu grantowego Stowarzyszenia ''Na Śliwkowym Szlaku''
Procedura oceny i wyboru operacji w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach LSR objętego PROW 2014-2020" realizowanych przez podmioty inne niż LGD
Procedura oceny i wyboru operacji własnych LGD
PLAN KOMUNIKACJI
Zestawienie rzeczowo-finansowe
Informacja o sposobie wykorzystania środków finansowych
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
Plan szkoleń
Inne
Ewaluacja
Raport kontrolny
2023
2022
2021
2020
2019
Raport z ewaluacji zewnętrznej Stowarzyszenia
Staże w Stowarzyszeniu
Konkursy
Ogłoszone
Rozstrzygnięte
Harmonogram naborów
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2016
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2017
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2018
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2019
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2020
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2021
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2022
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2023
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2024
Projekty Stowarzyszenia
Fasola z Doliny Dunajca
Komercjalizacja produktu lokalnego
Szlak Węgierski
Wrota Pogórza
Ze sztuką na ty
JA, TY, ON: OBYWATEL – ROZWÓJ AKTYWNOŚCI SPOŁECZNEJ I OBYWATELSKIEJ MŁODZIEŻY
Polsko – słowackie spotkania Liderów
Szkolenia z udzielania pierwszej pomocy dla mieszkańców Gminy Iwkowa
Wschodnia Małopolska na Rowerze
PAT
Odpoczywaj, Chroń, Korzystaj
MIĘDZY NAMI POKOLENIAMI: EDUKACJA + DZIAŁANIE = ROZWÓJ
Społeczeństwo od kuchni – integracja międzypokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku
Baju, baju o śliwkowym kraju, czyli edukacja społeczno- obywatelska przedszkolaków
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana
jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR oraz zrealizowany Plan Komunikacji