O cookies
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie informacja o cookies.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana
jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR oraz zrealizowany Plan Komunikacji
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Gnojnik Gminne Dożynki w Gnojniku
Gmina Gródek nad Dunajcem Festyn Fasolowe Żniwa w Roztoce-Brzezinach
Gmina Iwkowa Smażenie powideł podczas pikniku Od ziarenka do wiejskiego rarytasu w Bacówce "Biały Jeleń" w Iwkowej
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Lipnica Murowana Dni Ziemi Lipnickiej .
Gmina Łososina Dolna Święto Kwitnących Sadów w Łososinie Dolnej.
Aktualności
Śliwkowe miejsca
Oferta warsztatowa
Śliwkowe Szkoły
Głos dla seniora
Marka Lokalna
Kontakt
Turystyka na Śliwkowym Szlaku
Dlaczego śliwka?
Na Śliwkowym Szlaku
Śliwka w liczbach
Produkt lokalny
Galeria turystyczna
Strefa turysty
Baza turystyczna
Dla aktywnych
Atrakcje przyrodnicze
Atrakcje kulturowe
Turystyka na Pogórzu
Przewodnik turystyczny – POGÓRZE AKTYWNIE
Mapy rowerowe
Trasy rowerowe
Produkty lokalne
Miejsca turystyczne
Filmy
Kalendarz Imprez Śliwkowych
Ciekawostki
Materiały promocyjne
NGO na Śliwkowym Szlaku
Strategia wolontariatu opracowana w ramach projektu "Między nami pokoleniami: Edukacja + Działanie = Rozwój"
Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
Stowarzyszenie "Wczoraj, Dziś, Jutro"
Stowarzyszenie Sportowo-Kulturalne "Michalczowa"
Stowarzyszenie na rzecz Dzieci z Upośledzeniem Umysłowym "W Stronę Tęczy"
Entuzjaści Uśmiechu Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym
Aeroklub Podhalański
Stowarzyszenie "Wieś Naszych Marzeń"
Stowarzyszenie KORZENIE
Stowarzyszenie LIPNICZANIE
Fundacja ZIELONY ZAGONEK
„WSPÓLNIE TWORZYMY ŚLIWKOWĄ KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ”
Prosimy o przesyłanie na adres: biuro@nasliwkowymszlaku.pl przepisów na potrawy oraz przetwory z wykorzystaniem śliw (suszone, świeże). Raz w miesiącu najlepsze przepisy nagrodzimy „śliwkowymi upominkami”. W przepisie należy podać źródło pochodzenia przepisu oraz dane kontaktowe. Serdecznie zapraszamy do czynnego udziału w tym przedsięwzięciu.
4 polędwiczki z daniela (każda o wadze około 160 g)
Marynata:
50 ml czerwonego wina
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 pokrojonej w plastry pomarańczy
4 ząbki czosnku
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Zapiekanka ziemniaczana:
500 g obranych ziemniaków
Oliwa z oliwek do smażenia
40 g wędzonego boczku
1 cebuli
Kilka gałązek świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
500 ml śmietany 36%
2 roztrzepane jajka
2 łyżki startego sera parmezan
Sól czosnkowa, pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sos:
80 g świeżych malin
50 ml czerwonego wina
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1 łyżka miodu pszczelego wielokwiatowego
Sól do smaku
40 g suszonych śliwek kalifornijskich
8 plasterków wędzonego boczku
Opis:
Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na około 3 godziny.
Na oliwie z oliwek podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, wlać śmietanę, a gdy zacznie gęstnieć dodać pokrojone w talarki ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, po chwili dodać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać, przełożyć do kamionki, posypać tartym parmezanem i piec przez ok. godzinę w temperaturze 140°C.
W rondelku zagotować wodę z cukrem. Gdy osiągnie konsystencję syropu dodać maliny, czerwone wino i miód. Całość doprowadzić do wrzenia, zmiksować i przecedzić przez sito, a następnie ponownie zagotować, dodając marynowany zielony pieprz i doprawiając do smaku.
Suszone śliwki zawinąć w plastry boczku, obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć na złoty kolor na patelni grillowej, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu polędwiczki z daniela pokroić w plastry i ułożyć na gorącym sosie. Podawać z zapiekanką ziemniaczaną i śliwkami w boczku.
Źródło:
Specjalnie dla Śliwkowego Szlaku Robert Sowa – Mistrz Kulinarny. Więcej przepisów na www.sowarobert.pl.
Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”
Wszystko o Stowarzyszeniu
Stowarzyszenie
Władze
Zarząd
Komisja Rewizyjna
Rada
Walne Zebranie Członków
Zespół ds. Monitoringu i Ewaluacji
Dokumenty
Regulamin świadczenia usług doradczych Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku
Lokalna Strategia Rozwoju
Statut
Regulamin Zarządu
Regulamin Rady
Regulamin Komisji Rewizyjnej
Regulamin Walnego Zebrania
Regulamin Biura
Deklaracje członkowskie
Rekomendacje
Ankieta
Składka członkowska (formularz)
Plany finansowe
Karta projektu
Zapytanie ofertowe
Polityka środowiskowa
Polityka zakupów
Umowa ramowa
Formularz zmian w LSR
Ankieta monitorująca
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru grantobiorców
Procedura oceny i wyboru grantobiorców oraz oceny realizacji projektu grantowego Stowarzyszenia ''Na Śliwkowym Szlaku''
Procedura oceny i wyboru operacji w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach LSR objętego PROW 2014-2020" realizowanych przez podmioty inne niż LGD
Procedura oceny i wyboru operacji własnych LGD
PLAN KOMUNIKACJI
Zestawienie rzeczowo-finansowe
Informacja o sposobie wykorzystania środków finansowych
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
Plan szkoleń
Inne
Ewaluacja
Raport kontrolny
2023
2022
2021
2020
2019
Raport z ewaluacji zewnętrznej Stowarzyszenia
Staże w Stowarzyszeniu
Konkursy
Ogłoszone
Rozstrzygnięte
Harmonogram naborów
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2016
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2017
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2018
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2019
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2020
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2021
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2022
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2023
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2024
Projekty Stowarzyszenia
Fasola z Doliny Dunajca
Komercjalizacja produktu lokalnego
Szlak Węgierski
Wrota Pogórza
Ze sztuką na ty
JA, TY, ON: OBYWATEL – ROZWÓJ AKTYWNOŚCI SPOŁECZNEJ I OBYWATELSKIEJ MŁODZIEŻY
Polsko – słowackie spotkania Liderów
Szkolenia z udzielania pierwszej pomocy dla mieszkańców Gminy Iwkowa
Wschodnia Małopolska na Rowerze
PAT
Odpoczywaj, Chroń, Korzystaj
MIĘDZY NAMI POKOLENIAMI: EDUKACJA + DZIAŁANIE = ROZWÓJ
Społeczeństwo od kuchni – integracja międzypokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku
Baju, baju o śliwkowym kraju, czyli edukacja społeczno- obywatelska przedszkolaków
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana
jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR oraz zrealizowany Plan Komunikacji