O cookies
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszego serwisu. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie informacja o cookies.
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Gnojnik Gminne Dożynki w Gnojniku
Gmina Gródek nad Dunajcem Festyn Fasolowe Żniwa w Roztoce-Brzezinach
Gmina Iwkowa Smażenie powideł podczas pikniku Od ziarenka do wiejskiego rarytasu w Bacówce "Biały Jeleń" w Iwkowej
Gmina Czchów Śliwkowy Konkurs Kulinarny w Czchowie
Gmina Lipnica Murowana Dni Ziemi Lipnickiej .
Gmina Łososina Dolna Święto Kwitnących Sadów w Łososinie Dolnej.
Aktualności
Śliwkowe miejsca
Oferta warsztatowa
Śliwkowe Szkoły
Głos dla seniora
Marka Lokalna
Kontakt
Turystyka na Śliwkowym Szlaku
Dlaczego śliwka?
Na Śliwkowym Szlaku
Śliwka w liczbach
Produkt lokalny
Galeria turystyczna
Strefa turysty
Baza turystyczna
Dla aktywnych
Atrakcje przyrodnicze
Atrakcje kulturowe
Turystyka na Pogórzu
Przewodnik turystyczny – POGÓRZE AKTYWNIE
Mapy rowerowe
Trasy rowerowe
Produkty lokalne
Miejsca turystyczne
Filmy
Kalendarz Imprez Śliwkowych
Ciekawostki
Materiały promocyjne
NGO na Śliwkowym Szlaku
Strategia wolontariatu opracowana w ramach projektu "Między nami pokoleniami: Edukacja + Działanie = Rozwój"
Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Gminy Iwkowa
Stowarzyszenie "Wczoraj, Dziś, Jutro"
Stowarzyszenie Sportowo-Kulturalne "Michalczowa"
Stowarzyszenie na rzecz Dzieci z Upośledzeniem Umysłowym "W Stronę Tęczy"
Entuzjaści Uśmiechu Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym
Aeroklub Podhalański
Stowarzyszenie "Wieś Naszych Marzeń"
Stowarzyszenie KORZENIE
Stowarzyszenie LIPNICZANIE
Fundacja ZIELONY ZAGONEK
V Śliwkowy Konkurs Kulinarny rozstrzygnięty
21 września 2014 r. w Iwkowej odbył się festyn „Od ziarenka do wiejskiego rarytasu” oraz XIV Święto Suszonej Śliwki. Były to dwie ostatnie imprezy w ramach akcji Spotkajmy się na… Śliwkowym Szlaku”. Podczas pikniku folklorystycznego, który odbył się w Bacówce „Biały Jeleń” rozstrzygnięto V Śliwkowy Konkurs Kulinarny. W konkursie wzięło udział 20 uczestników z obszaru Śliwkowego Szlaku, którzy przygotowali potrawy ze śliwką w dwóch kategoriach: dania główne, zupy przystawki oraz ciasta, desery, przetwory. Jury konkursowe wyróżniło wszystkie potrawy biorące udział w konkursie. Podziękowania otrzymały również panie biorące udział we wszystkich edycjach konkursu w latach 2010-2013: Zofia Wojakiewicz (gmina Czchów), Józefa Salamon (gmina Łososina Dolna) oraz Stanisława Szot (gmina Iwkowa). Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom biorącym udział w konkursach kulinarnych organizowanych przez Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”.
Wiersz pt. „Kulinaria na Śliwkowym Szlaku”, autor: Zofia Wojakiewicz
Jest powiedzenie: panowie, panie,
Że przez żołądek do serca trafisz,
Więc próżne jest dziś twe narzekanie,
Że ty niczego już nie potrafisz.
Bo dzisiaj także, to przyznać trzeba,
to umiejętność pieczenia chleba.
Jest dla nas wielu nieosiągalne,
Choć te czynności są wręcz banalne.
W wielości siła – powiecie przecie.
Wszak ludzie wiedzą jak to się robi,
Przyjdą, doradzą drugiej kobiecie
Jak coś zgotować, jak to ozdobić.
To o chlebie tym powszednim,
Co go nie raz w śmietnik wrzucisz
lecz są rzeczy zapomniane
Przysłonięte jadłem przednim.
Więc fasola, brukiew złota – jadałeś gdy było biednie.
Nasza śliwka pospolita. Czymże sobie zasłużyła?
Tym, że tylko, że jest śliwką, to się szlaku dorobiła.
Wpadłeś tak, jak śliwka w kompot…
Wyróżnienie, czy nagana?
Sugeruje jakiś kłopot – przecież kompot, to rzecz znana.
Nieważne co spożywamy, schabowego czy tatara,
Ostrożnie podejdź do tego, to jest wszakże prawda stara.
Bo kalorie i łakocie człowiekowi pocieszeniem,
umiar w jadle i kultura są dla ciała wręcz zbawieniem.
Śliwka nasza pospolita. To z niej znana śliwowica.
Gorzej, gdy ta sama śliwka przerabiana do księżyca.
Śliwka w cieście i bigosie. Drażni nasze podniebienie,
ale śliwka z procentami, to już tylko podchmielenie.
Kumie, kumie śliwka w g…..
To już kwestia z innej beczki.
Dbaj o czystość jadła swego,
Nie rób gnoju ze śliweczki.
Róbmy więc pyszne potrawy
Dbając by nam nie szkodziły,
by krągłością było zadość,
byśmy dobrze się bawili.
Lista uczestników V Śliwkowego Konkursu Kulinarnego:
Józefa Kornaś - Ciasto ze śliwką
Maria Zaczyńska - Śliwkowy placek
Stanisława Tontor - Sernik ze śliwką, Drożdżowy ze śliwką, Rogaliki ze śliwką, Zrazy wieprzowe zawijane ze śliwką
Dorota Mikulec - Placek ze śliwką i budyniem, Ciasto z pijaną śliwką i masą kajmakową, Kurczak ze śliwkami
Joanna Łagosz - Torcik czekoladowy z nutą orzechów laskowych na śliwkowym brownie
Anna Tekiela - Krokiet ze śliwkami
Dorota Olchawa - „Małe co nieco” - Sakiewki z pieczonymi śliwkami, Nalewka śliwkowa
Elżbieta Potoczek - Ciasto ze spiżarni
Katarzyna Hoffman - Podpłomyk ze śliwką
Bogumiła Kuboń – Ciasto kruche ze śliwkami
Kazimiera Krzan - Placek śliwkowy
Katarzyna Bereta - Zawijaniec ze śliwką
Krystyna Dychus - Kieszeń myśliwska
Teresa Plewa - Myrdaniec ze śliwką
Lucyna Plewa - Schab ze śliwkami w galarecie
Katarzyna Heród - Czernina
Wiesława Grzesik - Pomada śliwkowa
Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”
Wszystko o Stowarzyszeniu
Stowarzyszenie
Władze
Zarząd
Komisja Rewizyjna
Rada
Walne Zebranie Członków
Zespół ds. Monitoringu i Ewaluacji
Dokumenty
Regulamin świadczenia usług doradczych Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku
Lokalna Strategia Rozwoju
Statut
Regulamin Zarządu
Regulamin Rady
Regulamin Komisji Rewizyjnej
Regulamin Walnego Zebrania
Regulamin Biura
Deklaracje członkowskie
Rekomendacje
Ankieta
Składka członkowska (formularz)
Plany finansowe
Karta projektu
Zapytanie ofertowe
Polityka środowiskowa
Polityka zakupów
Umowa ramowa
Formularz zmian w LSR
Ankieta monitorująca
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru operacji
Kryteria wyboru grantobiorców
Procedura oceny i wyboru grantobiorców oraz oceny realizacji projektu grantowego Stowarzyszenia ''Na Śliwkowym Szlaku''
Procedura oceny i wyboru operacji w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach LSR objętego PROW 2014-2020" realizowanych przez podmioty inne niż LGD
Procedura oceny i wyboru operacji własnych LGD
PLAN KOMUNIKACJI
Zestawienie rzeczowo-finansowe
Informacja o sposobie wykorzystania środków finansowych
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
Plan szkoleń
Inne
Ewaluacja
Raport kontrolny
2023
2022
2021
2020
2019
Raport z ewaluacji zewnętrznej Stowarzyszenia
Staże w Stowarzyszeniu
Konkursy
Ogłoszone
Rozstrzygnięte
Harmonogram naborów
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2016
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2017
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2018
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2019
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2020
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2021
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2022
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2023
Harmonogram realizacji planu komunikacji 2024
Projekty Stowarzyszenia
Fasola z Doliny Dunajca
Komercjalizacja produktu lokalnego
Szlak Węgierski
Wrota Pogórza
Ze sztuką na ty
JA, TY, ON: OBYWATEL – ROZWÓJ AKTYWNOŚCI SPOŁECZNEJ I OBYWATELSKIEJ MŁODZIEŻY
Polsko – słowackie spotkania Liderów
Szkolenia z udzielania pierwszej pomocy dla mieszkańców Gminy Iwkowa
Wschodnia Małopolska na Rowerze
PAT
Odpoczywaj, Chroń, Korzystaj
MIĘDZY NAMI POKOLENIAMI: EDUKACJA + DZIAŁANIE = ROZWÓJ
Społeczeństwo od kuchni – integracja międzypokoleniowa mieszkańców Śliwkowego Szlaku
Baju, baju o śliwkowym kraju, czyli edukacja społeczno- obywatelska przedszkolaków
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana
jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Przewidywane wyniki operacji: Wdrożona LSR oraz zrealizowany Plan Komunikacji